> Nieuws > Helft blindenschool gefinancierd dankzij omkeercollecte

Helft blindenschool gefinancierd dankzij omkeercollecte

Een omkeercollecte betekent dat er geld ontvangen wordt, in plaats van geld te geven. Degenen die mee wilden doen, kregen een bedrag van vijf euro, als een vorm van microkrediet. Met dat bedrag zijn ze vervolgens aan het werk gegaan, waarbij ieder zijn eigen talenten inzette. Bijvoorbeeld appeltaarten bakken en met winst verkopen.

50/50

De opbrengst van de omkeercollecte was bestemd voor een blindenschool in Debre Zeyt (Ethiopië). Deze school, die in september 2013 van start ging, was de derde school die met behulp van TTAF is opgericht. Voor vijftig procent van de kosten was een sponsor gevonden, de ontbrekende helft is via de omkeercollecte gerealiseerd.

Sociaal isolement

Veel blinde kinderen in Ethiopië gaan niet naar school. Ouders zien een blind kind als een schande; het wordt niet zelden geïnterpreteerd als een straf van God. De meeste van deze kinderen komen vaak de hut of het huis niet uit. Als gevolg van dit sociaal isolement verdampt hun toekomstperspectief en zijn ze in feite kansloos.

In 2007 is TTAF gestart met een eerste school voor de blinde kinderen. Wanneer de leerlingen twee jaar onderwijs op deze school hebben gevolgd, zijn ze klaar voor het reguliere onderwijs. Uit evaluaties blijkt dat de blinde kinderen binnen het normale onderwijs erg goed functioneren en zelfs tot de besten van de klas horen. Daarmee is hun achterstand helemaal ingelopen: ze hebben dezelfde kansen als kinderen die wél kunnen zien.

Gesprekken met overheid

Het valt niet mee om de Ethiopische overheid te overtuigen van het succes van deze onderwijsvorm; nog altijd zijn er blinde kinderen die niet naar school gaan. TTAF heeft de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met de overheid en het ziet er naar uit dat blinde kinderen vanaf 2015 allemaal naar school kunnen.

Het plan is om in 2015 opnieuw collectes te organiseren. Dan wordt het microkrediet plus het behaalde rendement weer opgehaald. Wij houden u op de hoogte.

Bij vragen kunt u e-mailen naar Pieter Nieland via pieter.nieland@ttaf.org

Laatste Nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief op de contactpagina en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Aanmelden

TTAF, The Three Aid Foundation


Kansarmen uitzicht geven op een betere toekomst. De weg naar zelfredzaamheid biedt een leven met perspectief. Dit is het motto van TTAF.


Doneren
© Copyright 2020 Stichting TTAF | Privacy policy | Disclaimer